Mern Vandværk A.M.B.A.
Gl. Præstøvej 36 B 4735 Mern
Vandværkets forsyningsområde.
Denne folder er udarbejdet i December 2004 jf. § 30 i bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg
Mern vandværk har erstattet Sdr. Mern og Nr. Mern vandværker med overtagelse af deres forsyningsområde. Mern vandværk er opført i 1988 på matr. Nr 4-d, Mern By.
Indvindingsboringer.
Vandværket råder over to boringer, der er forsynet med pumper der hver kan yde 25 m³/t.
Kort beskrivelse om vandbehandlingsanlægget.
Vandbehandlingsanlægget skal kunne reducere råvandets indhold af ammonium, jern, methan og svovlbrinte.
Beskrivelsen af behandlingsanlægget er taget fra vandværkets indvindingstilladelse fra 1988. Ifølge denne afblæses vandet med to blæsere på hver 100 m³/t, hvorefter det ledes til et reaktionsbassin på 15 m³.
Vandet filtreres dernæst i to parallelforbundne forfiltre på hver 3,15 m², hvilke med en største filterhastighed på 8 meter pr. time svare til 50,4 m³/t. de tre efterfiltre på hver 3,35 m² har med en filterhastighed på 5 meter per time en kapacitet på 50,25 m³/t.
Rentvandstanken under vandværket har en kapacitet på cirka 300 m³. Vandet pumpes ud i ledningsnettet med to rentvandspumper ặ cirka 25 m³/t, der er vlt- styret + der er tre andre pumper der sætter ind hvis der er støre forbrug ind 50 m³/t ved brand eller lignende.
Skylning af filtre sker med luft og vand, hvorefter skyllevandet ledes til et slambassin på 30 m³.
Efter en passende henstandperiode ledes vandet i rør til Malmosen.
Sdr. og Nr. Mern vandværker blev sammenlagt i 1987, hvor efter det samlede vandforbrug faldt drastisk fra mere end 120.000 m³ årligt til de nuværende.
Vandværket leverede i 2003 58.964 kbm. vand til 536 husstande, inkl. landbrug, institutioner, plejehjem og skoler.
Vandværket har indvindingstilladelse på 95.000 m³ fra 2002.
Bliver husstandene under Høvdingsgård Gods, Tågeby og Sandvig-kohave yderligere lagt ind under Mern Vandværk, vokser vandbehovet yderlige.
Vandværket vurderes bygningsmæssigt og maskinelt i særdeles god stand.
Den teknisk-hygiejniske stand er god.
Der er rigeligt kapacitet til at dække det nuværende og fremtidige vandbehov.
Bestyrelsens Årsberetning 2013
· Vi har oppumpet 49.186 m³, deraf har vi brugt 3.526 m³ til filterskyl og rengøring.
· Solgt vand kan jeg ikke oplyse om, da dette ikke er opgjort endnu.
· Vi har brugt 54353 KW strøm på værket. Det er for meget strøm (1,1 KW. pr. m³ behandlet vand), strømforbruget vender jeg tilbage til senere.
· Vi har fået udskiftet 12 målerbrønde, der har været brud på Ørslevvej og så har vi haft lidt småskader hvor MSE har gravet.
· Vi har fået omlagt ledningen ved Gl. Præstøvej 4-6. Dette var en gammel støbejernsledning, som lå ca. 2m i jorden (den nye ledning har vandværket betalt).
· Ledninger fra åen og op til Gl. Præstøvej 34 er også omlagt. MSE kunne ikke grave for vores ledning, da det var en pvc ledning der var samlet med muffer.
· Noget af ledningen på Smedevej er også omlagt, lige som på Å vej (denne er betalt af Vordingborg Forsyningen).
· Vi har fået lidt bedre kendskab til vores ledningsnet i Sønder Mern, da det er nogle rigtige gode folk der graver, De ringer tit og spørger om jeg ikke lige vil kikke op til dem, da der er noget der ikke passer efter tegningen. Nu er dette sjak rykket til Nørre Mern, så nu opstår problemerne i Nørre Mern, men dem for vi også løst hen af vejen.
Jeg tager lige lidt med fra i år.
· Skolemarksvej fra kalvehavevej og op til Vandtårnsvej har vi haft lidt problemer da det er en gl. støbejernsledning som skulle lige i højre side af vejen men pludselig drejede ud på mitten af vejen (det stykke har vi selv måtte omlægge).
· Under Kalvehavevej har vi lagt en ny ledning, så hvis vi skal have lavet et nyt ledningsnet på Skolemarkvej, kan dette ske uden, at vi skal grave Kalvehavevej op, da der nu kan tilsluttes på Kærmindevej.
· På Vandtårnsvej mener jeg ikke der opstår de store problemer, selvom det er en gl. jernledning som også bør omlægges.
· Ledningen på Kalvehavevej ligger heller ikke efter tegningen, det er en gl. eternit og jern ledning der ligger der, som også bør udskiftes.
· På Banevej mangler vi også at forny et mindre stykke vandledning. På Solhøjvej ligger der en gl. jernledning, jeg ved endnu ikke hvad der skal ske der.
· Vi har afsat i vores budget 300.000kr. Til udskiftning af ledninger.
Selve vandværket
· Der har ikke været de store problemer på værket. Der er blevet udskiftet lidt relæer, og vi har fået rettet skylleprogrammet, da vi skyllede med for meget vand og for lidt luft.
· Vi har konstateret, at vores VLA styring ikke er tidssvarende da denne er fra 1988. Der kan ikke skaffes reservedele til den længere.
· Vi har to næsten nye pumper, danbos CR 15-7. Dem bliver der sat frekvensomformer på. Samtidig skifter vi CR 30 pumpen ud, med en mindre pumpe af typen CR10-06, hvor der også bliver sat frekvensomformer på.
Vi lader en CR 30 pumpe blive og sætter frekvensomformer på denne, dette vil betyde at vi har 4 udpumpningspumper der er frekvensstyret.
Ved denne løsning kan pumpedriften tilrettes til det specifikke behov over døgnet, samtidig beholder vi en passende reservekapacitet der kan indkobles uden trykstød på ledningsnettet.
Pumperne indkobles efter behov, der alterneres imellem dem når behovet passer, således at alle pumper motioneres.
Den beskrevne ombygning vil medfører en udgift på 70.000 kr. (Dette er taget med i budget).
Den femte pumpe som også er en CR 30 pumpe, vil vi bruge hvis brandhanerne nedlægges. Denne kan pumpe direkte ud til brandvæsenet tankbil (ligesom Kalvehave Vandværk har fået lavet).
Vi har to kapselblæsere som yder for meget, og dem vil vi få sat frekvensregulatorer på.
Ved installation af frekvensregulatorer på blæserne, kan opnås en forventet strømbesparelse på minimum 30 % ved belastning.
Denne ombygning vil medføre en udgift på 19.000 kr. (dette er taget med i budget).
Fremtidige planer på værket
· Vores el-tavle til styring af ind pumpning, skylleprogam m.v. som har med behandling af vandet at gøre, kan vi heller ikke få reservedele til mere. Tavlen og komponenterne er fra 1988. Bestyrelsen har planer (en gang i fremtiden) om, at vi får lavet en ny tavle, og for denne bliver lavet som et SRO system. Dette arbejde vil medføre en udgift på ca. 250000kr. (det understreges at dette er fremtidsplaner).
Forbruger og nye tilslutninger
· Vi har fået ti nye forbruger fra Sandvig Kohave, og ni nye fra Kragevig. Vi er i dag 474 andelshaver, og i alt 580 forbruger.
· Kommunalbestyrelsen besluttede den 31. maj 2013, at vandforsyningsområderne for Mern og Allerslev Ammendrup fastlægges så Kragevig kommer ind under Merns forsyningsområde.
· Vi får udarbejdet et udbudsmateriale og indhenter tilbud. Samtidig har vi holdt et par møder med Kragevig og Sandvig Kohave. Vi besluttede at lave en sammenlægningsaftale, og den bliver underskrevet af alle parter (forventes) den 1. september 2013 – Vi vil gå i gang med arbejdet efter høst.
· Vi har fået lagt en 90 mm ledning ned til Enighedsvej, så vi kan nødforsyne Sandvig hvis det skulle blive aktuelt. Ligeledes skal vi kunne forsyne Tågeby når de ønsker komme med under Mern Vandværk (Vi har selvfølgelig betalt noget af ledningen derned).
· Midt i oktober blev Sandvig Kohave og Kragevig tilsluttet til Mern Vandværk.
· Den 1. november 2013blev deres målere udskiftet til elektronisk målere.
· Alle målere i vores forsyningsområde er udskiftet til elektronisk målere.
· Alle målere vil blive aflæst den 1. november og igen den 1. juni. Målingerne forventes gennemført inden for en 14 dage periode, hvorefter der vil blive fremsendt opkrævning efter forbrug i den periode.
Møder og kurser
· Vi har afholdt otte bestyrelsesmøder på vandværket.
· Vi har deltaget til temadag med FVD i Nykøbing.
· Jeg selv har været på kursus i tilstandsrapport og handlingsplan- Hygiejne ved vandværksdrift i to dage, samt vandanalyser og driftskursus i tre dage.
· Nu kan vi overholde den nye bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg. Bekendtgørelsen træder i kraft den 31. december 2014. Vi skal have en driftsansvarlige og samtidig have lavet et ledelsessystem + kvalitetssikring når vi udpumper mere en 17.000 m³vand (foreskrevet i bekendtgørelsen).
· Vi deltager også til repræsentantskabsmøder i Vandrådet (ca. 2 gange om året).
· Jeg sider selv i bestyrelsen i Vandrådet hvor vi holder bestyrelsesmøder (ca. otte gange om året).
· Vi har i bestyrelsen talt om, at vi kommer til at tage lidt flere kurser, da det vil være en fordel at flere har de nødvendige kurser.
Vandanalyse
Vi overholder de fleste vandkvalitetskrav, dog har vi en lille overskridelse på farvetal.
Planlagte analyser
· To begrænsede analyser – Bliver taget hos forbrugere på ledningsnettet.
· En udvidet analyse – Bliver taget på værket.
· En normal analyse – Bliver taget på værket
· 2 boringskontroller, en på hver boring – Bliver taget hvert fjerde år.
· 1 kontrol for uorganiske sporestoffer (assen-bor- cobolt- nikkel-og strontium) – Denne bliver taget på ledningsnettet.
Takstblad
· Der foretages ikke de store ændringer i takstbladet i 2014, kun en mindre tilføjelse, hvor der kommer til stå m³ ikke andelshaver 9,50 kr.
Vandforsyningsplan 2014 – 2017
· Den nye vandforsyningsplan er sat i høring og forventes at blive vedtaget af kommunalbestyrelsen i foråret 2014. (jeg har lagt en kopi over området for Mern Vandværk, hele vandforsyningsplanen ligger der også hvis nogen ønsker og kigge i den)
Til slut
· Jeg vil gerne takke samtlige forbruger som har været berørt af kloakeringen her byen. Tak for den tålmodighed I har haft når vi har været nødt til at lukke for vandet, enten på grund af overgravning, eller også fordi vi skulle omlægge en ledning.
· Til sidst vil jeg sige tak til bestyrelsen for et rigtig godt samarbejde.
Nyhedsbrev
Mern vandværk har arbejdet på en ny betalings løsning via Nets, (Pbs) dette har givet en masse problemer, så derfor er der ikke kommet vandregning før nu og det er igen på den gamle måde. Men vi skulle gerne have løst problemerne til næste opkrævning i februar. Herefter vil det så være muligt at tilmelde betalingen til Nets betalingsservice.
Vi er blevet 19 forbruger mere i Mern vandværk, da Sandvig Kohave og Kragvig vandværker er blevet lagt ind under Mern vandværk. Deres vand og vandværker var ikke optimale mere og ifølge Vordingborg kommunes vandplaner, har Mern vandværk pligt til at levere vand til de to værker, det er vi i bestyrelsen meget glade for. Velkommen til alle de nye forbrugere, med håbet om, at I vil blive rigtige godt tilfredse, med det gode vand der leveres fra Mern vandværk.
Alle har nok lagt mærke til at Vordingborg forsyning graver nye kloak ledninger ned her i Mern, det kan engang imellem godt give nogle udfordringer og problemer med vandforsyningen. Men vi har fået en god dialog med Vordingborg forsyning og folkene fra MSE, så vi håber at alle vil have lidt tålmodighed hvis der skulle blive gravet en ledning over, eller ved udskiftning af de eksisterende rør.
Nu har alle fået skiftet deres gamle analoge vandmåler ud, med en ny digital vandmåler og man skal så ikke selv aflæse måleren mere. Dette klarer vi i bestyrelsen, ved at køre rundt, forbi alle vandmålere med en computer og en lille antenne. Så når du møder en langsomt kørende bil med Mern Vandværks mærke på, er det bare nogle af os der “kommer helt ud i krogene”. Vi kan i nogle tilfælde, være nødt til at gå rundt om jeres hus, for at fange signalet fra jeres måler. Der er nogle målere, der nok skal flyttes eller have skiftet dæksel, men det vil vi snakke med jer om, der hvor det bliver aktuelt. Vi kan også se hvis der har været unormal vandforbrug, når vi aflæser jeres måler og vil så tage kontakt til jer, så i kan tjekke om jeres installation er i orden.
Med venlig hilsen
Mern vandværks
Bestyrelse